Rana Plaza’daki Felaketi “Ucuza” Getirmenize İzin Vermeyeceğiz!

Neredeyse bir yıl önce 24 Nisan 2013’te Bangladeş’te içerisinde dünyaca ünlü markalara üretim yapan tekstil atölyelerinin bulunduğu Rana Plaza çöktü. 1138 işçi hayatını kaybetti. Binlercesi ömür boyu sakat kalacak. Binlerce çocuk ve aile yakınlarını burada yitirdi ve yoksullukla karşı karşıya kaldı.

Biz, Sendikal Güç Birliği Platformu’nu oluşturan sendikalar ve Temiz Giysi Kampanyası – Türkiye olarak diyoruz ki Rana Plaza’da hayatta kalanlar ve hayatını kaybedenlerin yakınları, aileleri, çocukları yalnız değildir. Onların hayatlarının ucuza getirilmesine izin vermeyeceğiz.

Bu dünyanın en büyük iş kazasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen orada üretim yaptıran markaların pek çoğunun sorumluklarını yerine getirmediklerini biliyoruz. Hayatta kalanlara ve ölenlerin yakınlarına hayatlarını devam ettirmeleri için gerekli tazminat ödenmiyor. Uluslararası markalar orada ürettikleri ürünler gibi adeta sorumlusu oldukları bu kazanın neticelerini de “ucuza getirmeye” çalışıyorlar. Ölen 1138 işçinin aileleri ve felaketin ardından hayatta kalan 2000 kişinin hayatını sürdürebilmesi, tedavi masrafları ve gelir kayıplarını karşılamak üzere 40 milyon ABD dolarına ihtiyaç var. Bu miktar ILO standartlarına uygun olarak hesaplanıyor. Ve kazanın ardından Bangladeş’te kurulan ILO tarafından yönetilen Donor Trust Fon’a yatırılması gerekiyor. Şu ana kadar bu paranın yalnız üçte biri toplanmış durumda.

Rana Plaza’da üretim yaptırmış olan 29 markanın yıllık karları 22 milyar Dolar’ı rahatlıkla geçiyor. Markalardan talep edilen miktar ise yıllık karlarının %0.2’si.(binde ikisi)

Sendikal Güç Birliği Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Türkel yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi. “Uluslararası markalar daha ucuz işgücü için Bangladeşte üretim yapmayı seçiyorlar. Ancak bu dibe gidişin sonuçları dünyanın her yerindeki işçiler için ölümcül olabiliyor. Üretimin kaydığı ülkelerde işçiler yangın ve bina çökmelerinde can verirken, diğer ülkelerde işsiz güvencesiz kalma tehdidi ile karşı karşıyalar. Bu yüzden bu gidişe dur demek için şu soruyu soruyoruz: bu felaketin ardından tam bir yıl geçti. Rana Plaza’da üretim yapan orayla ilişkisiolan markalar orada hayatını kaybedenlerin aileleri için, hayatta kalanlar için ne yaptınız? Hayatta kalanlar ve ölen işçilerin aileleri ihtiyaçlarını karşılayamaz ve çaresiz durumdalar. Rana Plaza felaketinin ardından geçirdikleri bir yılı sağlık giderlerini nasıl karşılayacaklarını bilemeyerek, gelirden yoksun ve o gün yaşadıkları korkunun etkisi altında geçirdiler. Markalar bu süreçte çözümün bir parçası olduklarını gösterebilirlerdi. Hala gösterebilirler. Bunun tek yolu borçlarını ödemeleridir. 24 Nisan günü geldiğinde markalar kurbanlar konusunda hiçbir şey yapmadıklarını mı söylecekler? Yoksa bu konuda adım atarak borçlarını ödeyecekler mi?İşte sorduğumuz soru budur.”

Temiz Giysi Kampanyası-Türkiye’den İrem Güven ise yaptığı açıklamada ”Rana Plaza’da üretim yapan markalardan biri olan Benetton kazadan sonra önce Rana Plaza’da üretimi olduğunu inkar etti. Kendi ürünlerinin bina yıkıntıları içinde fotoğraflanması ve dünya çapından toplanan 1 milyon imzanın ardından Bangladeş Bina Yangın ve Güvenliği Sözleşmesini imzalayarak marka olarak sorumluluk almayı kabul etti. Buna rağmen sözünde durmadı. Orada üretim yaptırdığı yerlerin listesini doğru şekilde vermediği gibi, tazminatları ödemeye de yanaşmıyor. Benetton’un ödemesi gereken miktar beş milyon dolar. Kimi markalar Rana Plazada üretim yapmamalarına rağmen yedi milyon dolara yakın bir katkıda bulunurken bizzat sorumlu olan Benetton sessizliğini koruyor. Rana Plaza kurbanları ise çaresizce yaşam mücadelesi veriyorlar.” Dedi. Talep edilen tazminatın Rana Plazada üretim yapan 29 markanın karları toplamının yalnız binde ikisi olduğuna dikkat çeken İrem Güven Bangladeş’te üretim yapan Türkiyeli markalardan ise yalnız ikisinin Bangladeş Anlaşmasını imzalamış olduğunu da ekledi.

“ Anlaşmayı imzalamayan DeFacto, Colins, Collezione, Batik, Seven Hill’i bir kez daha bu vesile ile uyarıyoruz. Bangladeş Anlaşmasını imzalayın!” çağrısında bulundu.

http://www.change.org/tr/kampanyalar/kan-sıçramış-kıyafetler-giymek-istemiyoruz

Rana Plaza’nın ilk yıl dönümüne yaklaşırken Sendikal Güç Birliği Platformu ve Temiz Giysi Kampanyası Türkiye olarak Benetton’u Rana Plaza kurbanlarına karşı tavrını değiştirerek Donor Trust Fonu’na 5.000.000$ yatırarak anlaşma sorumluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.

Rana Plaza kurbanlarının hala çektiği acılara bir son verme zamanıdır. Sendika Güç Birliği Platformu ve Temiz Giysi Kampanyası Türkiye olarak Rana Plaza kazasının yıldönümünde 24 Nisan Perşembe günü saat 19:30‘da İstanbul’da Kadıköy Bahariye Caddesi Benetton mağazası önünde buluşuyoruz.

Sendikal Güç Birliği Platformu

Temiz Giysi Kampanyası-Türkiye