Temiz Giysi Kampanyası, Kadıköy, Bahariye’deki Benetton mağazası önünde eylem yaptı. 24 Nisan Bangaldeş Rana Plaza felaketinin yıl dönümünde Temiz Giysi Kampanyası Türkiye Kadıköy mağazası önünde Benetton’a Rana Plaza’da ölen işçilerin yakınları ve yaralanan işçilerin hayatta kalması mücadelesi için toplanan Fona ödeme yapması ve marka sorumluluğunu yerine getirmesi için çağrı yaptı.
TGK aktivistleri, son 30 yılda yaşanan en büyük iş kazasını en kuvvetli şekilde duyurmak için, Benetton mağazası önünü işgal etti. Eylemin başlamasından bir saat önce mağaza önünde toplanan grup bildiri dağıtarak Rana Plaza’nın çöküşü ve markaların yerine getirmeleri gereken sorumluluklarıyla ilgili açıklamalar yaptılar.
TGK aktivistleri Benetton mağazasının içine girerek Benetton’ı işçilere tazminat ödemeye çağıran ve nasıl ödeme yapacağını anlatan mektubu mağaza müdürüne teslim ettiler.
TGK’dan Bilge Seçkin Çetyinkaya, eylemle ilgili şöyle açıklama yaptı: “ bir yıl önce bugün 24 Nisan 2013’te Bangladeş’te dünyaca ünlü markalara üretim yapan tekstil atölyelerinin bulunduğu Rana Plaza çöktü. 1138 işçi bu korkunç kazada hayatını kaybetti. Binlercesi ömür boyu sakatlığa mahkum oldu. Binlerce çocuk ve aile yakınlarını burada yitirdi ve yoksullukla karşı karşıya kaldı. Hayatta kalanlara ve ölenlerin yakınlarına hayatlarını devam ettirmeleri için gerekli tazminat ödenmiyor. Uluslararası markalar Rana Plaza felaketinin neticelerini ucuza getirmeye çalışıyor. Ölen 1138 işçinin aileleri ve sağ kalan 2000 kişinin hayatını sürdürebilmesi, tedavi masrafları ve gelir kayıplarının karşılanması için 40 milyon dolara ihtiyaç var. Bu miktarın, kazanın ardından Bangladeş’te kurulan ve ILO tarafından yönetilen fona yatırılması gerekiyor. Şu ana kadar bu paranın yalnızca üçte biri toplandı. Rana Plaza’da üretim yapan markalar , yıllık karlarının yalnızca %0,2’sini fona yatırarak, Bangladeş’teki ailelerin yaralarının sarılmasındaki sorumluluğunu yerine getirebilir ve getirmeli.”
24 Nisan 2013 tarihinde Rana Plaza’da hayatını kaybedenler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri tarafından Sidney, New York, Amsterdam, Milan, Paris, Karaçi ve Dhaka’da anıldı. TGK’dan İrem Güven’in aktardığına göre: “Geride kalan çocukların ve aile bireylerinin, Rana Plaza’dan sağ olarak kurtulan ancak sakatlıklarla ve sağlık sorunlarıyla baş etmeye çalışan insanların herkesin desteğine ihtiyacı var. Peki onlar için ne yapabiliriz? Başta Benetton olmak üzere, sorumlu markaları borçlarını ödemeye zorlayabiliriz.”
Rana Plaza çöktü ve geride hayata tutunmaya çalışan insanlar var. Bundan sonra yeni bir felaketle karşılaşmamak için markaların Bangladeş Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşmasını imzalaması gerekiyor . Bu anlaşmayı imzalayarak üretim yerlerinin iş güvenliğinden maddi ve manevi sorumluk kabul ediyorlar.
Bangladeş’te üretim yaptıran Türkiyeli markalardan bugüne kadar yalnızca ikisi Bangladeş Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması’nı imzaladı. TGK aktivistleri, De Facto, Colin’s, Collezione, Batik, Seven Hill’e Bangladeş Anlaşması’nı imzalamaları konusunda bir kez daha seslendiler. Markaların tümünün bu sorumluluğu almalarını sağlayıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini tekrarladılar.
Eyleme, Temiz Giysi Kampanyası (TGK) aktivistlerinin yanında, çeşitli sivil toplum örgütleri ve inisiyatiflerden destek verenler de vardı. Sendikal Güç Birliği Platformu, Deri-İş, Punto Direnişçileri, Emek ve Adalet Platformu, Dünya Kadın Yürüyüşü , İnşaat İşçileri .Sendikası Girişimi, Giyim Sen, Marka Sorumluğu İçin Uluslararası Sendika Liginden Linda Goma alışılmışın dışında bir eylem gerçekleştirdiler.
Eylem sırasında Markanız Batsın İşçiler Yaşasın, Benetton Tazminatları Öde!, Yaşasın Sınıf Dayanışması, Bangladeşli işçiler yalnız değildir sloganları atıldı.
Dünya Kadın Yürüyüşü de Ankara, Kuğulu Park yanındaki Benetton önünde Rana Plaza için eylem yaptı. Muğla’da Karya Kadın Derneği de DeFacto’nun önünde bir eylem gerçekleştirerek Rana Plaza’da hayatını kaybeden işçilerin çoğunluğunun kadınlar olduğuna dikkat çektiler. Bangladeş’teki çalışma koşullarının sonucu olan Rana Plaza felaketinin 100 yıl önce 8 Mart’ın doğuşuna kaynaklık eden yangınla benzerliğini vurguladılar. DeFacto’nun Bangaldeş Anlaşması’na imza atmasını talep ettiler.
Kampanya’yı imzalamak için tıklayın
Temiz Giysi Kampanyası ve Bangladeş Bina ve Yangın Güvenliği Anlaşması’yla ilgili ayrıntılı bilgi için:
facebook/ TemizGiysiKampanyasi
twitter/cccturkey