Biz Kimiz

Temiz Giysi Kampanyası

2008’de kot kumlama işçilerinin yaşadığı sorunlara çare bulma amacıyla kurulan Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi zamanla faaliyet alanını bütün tekstil sektörünü kapsayacak şekilde genişletmiş, 2013 yılında Temiz Giysi Kampanyası adını almış ve 2017 yılında dernekleşmiştir.

Kurulduğu günden bu yana, tüm tekstil işçilerinin adil, sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışması için tüketicilerden aldığı yumuşak güçle hak ihlallerine karşı savunuculuk faaliyetleri yürüten Temiz Giysi Kampanyası, işçi ile işveren arasındaki sorunlara çözüm üretme amacı taşımaktadır.

Bu amaç doğrultusunda,

  • Tekstil işçilerinin maruz kaldığı herhangi bir hak ihlali durumunda savunuculuk stratejisioluşturur; başta kampanyalar ve lobi çalışmaları olmak üzere, saha araştırmaları, sokak eylemleri, imza kampanyaları ve çeşitli araçları kullanır.
  • İşçilerin haklarına erişebilmesi için işçiler ile işverenler arasında diyalog ortamları oluşturur.
  • İşverenlerin işçi haklarını ihlal etmede ısrarcı olması durumunda, tüketicileri bilgilendirip eyleme çağırarak tüketici baskısınınoluşmasını sağlar.
  • Uluslararası ağlar ile iş birliği yaparak küresel hak ihlallerine karşı yerelde savunuculuk yapar. Yerel hak ihlalleri olması durumunda da uluslararası paydaşları harekete geçirerek savunuculuk faaliyetlerini küresel düzeye taşır.
  • İşçi haklarını korumak, işçi sağlığı ve güvenliğini iyileştirmek amacıyla kampanyalar yürütür. ilişkin haberleri takip eder ve paylaşır. İşçiler ile röportajlar yaparak kamuoyu oluşturmaya çalışır.

 

Temiz Giysi Kampanyası, ortak prensipleri benimseyen 230’dan fazla kuruluşu bir araya getiren uluslararası Clean Clothes Campaign ağının üyesidir ve Türkiye’de küresel hazır giyim endüstrisindeki işçi haklarına odaklanan tek sivil toplum kuruluşudur.

 

Clean Clothes Campaign (CCC)

Clean Clothes Campaign (CCC), küresel tekstil ve spor giysisi endüstrilerinde çalışan isçilerin güçlenmesini desteklemeye ve çalışma koşullarını iyileştirmeye adanmıştır.

1989 yılından bu yana, CCC işçilerin temel haklarına saygı gösterilmesini sağlamak için çalışmaktadır. İsçiler, hakları ve daha iyi çalışma koşulları talepleri için mücadele ederken biz de tüketicileri eğitip mobilize etmekte, hükümetlere ve şirketlere lobi faaliyetlerinde bulunmakta ve isçilere doğrudan dayanışma desteği sağlamaktayız.

CCC 15 Avrupa ülkesinde bulunan kurumların bir ittifakıdır. Üyelerimizi kadın hakları, tüketici savunuculuğu ve yoksulluğun azaltılması gibi geniş bir yelpazedeki bakış açılarını ve çıkarlarını kapsayan sendikalar ve sivil toplum örgütlerinden oluşmaktadır. Tekstil üretimi yapan ülkelerdeki yerel sorunları ve hedefleri tespit etmek için 230’dan fazla kurum ve sendikadan oluşan ortak bir ağa dayanmaktayız. Bu ağ, isçilerin hedeflerine ulaşmasında destek olmak adına yürüttüğümüz kampanyalarda strateji geliştirmemize yardımcı olmaktadır. Hem üretim hem de tüketim alanında köklü bağlantılara sahip olduğundan, yerel sorunları belirleyip küresel eylemler geliştirerek çözüm üretme kapasitesine sahiptir.

CCC Uluslarası Ağı, farklı bölgelerde en etkili şekilde strateji geliştirmek adına bir araya gelen bölgesel koalisyonları kapsamaktadır.

Bölgesel Koalisyonlar:

  • Avrupa Koalisyonu
  • Güney Asya Koalisyonu
  • Güney Doğu Asya Koalisyonu
  • Doğu Asya Koalisyonu

Bu koalisyonların yanı sıra Kuzey Amerika, Orta Amerika, Avustralya ve diğer ülke ve bölgelerde gruplar ve örgütler Networkun içinde yer almaktadır.