Dünyanın en lüks markasına olan İtalyan markası Zegna Türkiye’de Tuzla serbest bölgesinde İsmaco isimli firmada üretim yaptırıyor. İşçiler çalışma şartlarının iyileştirilmesi insan onuruna yakışır bir iş ortamı yaratmak için, çalışanların en temel hakkı olan sendikalaşma hakkını kullandılar. Zegna yönetimi İşçilerin Deri –İş sendikasına üye olmaya başladığını fark edince işçilere baskı uygulamaya başladı ve sendikalaşmanın önüne geçmek için akla gelebilecek her türlü yöntemi yürürlüğe koydu. 18 Aralık 2012 tarihinden başlayarak sendikalaşma da öncülük eden işçileri işten atmaya başladı. İşçilerde Serbest Bölge girişine kurdukları çadırda 156 gündür tekrar işe dönmek, sendika ile görüşmelerin başlaması ve üye işçilerin üzerindeki baskıların kaldırılması için eylemlerini sürdürüyorlar.
Zegna yönetimi son olarak 26 Nisan 2013 tarihinde, sendikalaşma çalışmalarının başlamasının hemen ardından, sendikalaşmasını engellemek için oluşturduğu 10 kişilik işyeri sözcülerinden 2 işçinin de içinde olduğu 5 işçiyi tazminatsız bir şekilde işten attı. Bu işçi kardeşlerimiz; Bilal Gümüşsoy, ( işçi temsilcisi) Turan Baş, ( işçi temsilcisi) Mustafa Taş, Hüseyin Gümüşsoy, Celal Aydın.
Zegna işçileri, maruz kaldıkları bu yasadışı uygulamaların giderilmesi ve Zegna yönetiminin sendika karşıtı tutumundan vazgeçmesi için Zegna’nın İstinye ve Nisantaşı mağzalarının önünde her cumartesi saat 15-16 arasında basın açıklaması yapmaya başladı.
Enerji Bakanı Zegna işçilerinin Çadırında!
23 Mayıs 2013 tarihinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın bir işyeri açılışı için Tuzla Serbest Bölgesine geleceği bilgisini alan işçiler, serbest bölge çıkışında pankartlarını açarak Bakan’ın aracının önünü kestiler. Bakan aracından inerek işçilerin 156 gündür bekledikleri çadıra girdi. İşçilerden Fikriye Akgül, ve Deri -iş Sendikası Tuzla Şube Başkanı Binali Tay Bakan’a, işyerinde yaşadıkları süreci özetledikten sonra, meclise sunmak için hazırlamış oldukları mektubu sundu. Bakan konu ile ilgili araştırma yapacağını belirterek çadırdan ayrıldı.