Sevgililer gününde Tayland’daki tekstil işçileriyle dayanışma: Dünyaca ünlü iç giyim markası Victoria’s Secret’ın hak gaspına karşı
Temiz Giysi Kampanyası, 1388 işçinin alacağını ödemeyip sır gibi aradan çekilen Victoria’s Secret markasına yönelik kampanya başlattı. “Victoria’nın Sırlarını açığa çıkaracağız” diyerek işçilerin mesajını içeren sır kutusunu Cevahir AVM’de bulunan Victoria’s Secret mağazası müdürüne teslim etti.
Mart 2021’de Tayland’da Brilliant Alliance fabrikası habersiz bir şekilde kapandı ve çoğunluğu kadın olan 1388 işçi ücretsiz olarak işten çıkarıldı. Birçoğu 15 yıldır Victoria’s Secret ürünlerini üreten bu işçiler 7,81 Milyon Dolar alacaklarını alamadan sokakta kaldılar.
Pandemi dönemi boyunca global moda markaları birçok farklı ülkede bulunan tedarik zincirinde hiçbir sorumluluk almadan işçilerini ortada bıraktılar. Oysa bu işçilerin ürettiği üründen en fazla payı bu markalar aldılar. Victoria’s Secret gibi milyar dolar değerinde bir global markanın üç kuruşa çalışan işçilerin tazminatlarına göz koyması hem sektör adına hem insanlık adına utanç vericidir.
Bir yandan dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğine önem verdiklerini; reklamlara milyon dolarlar harcayarak kapsayıcı olduklarını ve beden olumlamasını teşvik ettiklerini dile getirdiler. Markayı uzun süre temsil eden ‘melekler’ yerine daha farklı alanlardan girişimci Priyanka Chopra Jonas, Brezilyalı trans birey Valentina Sampaio, LGBTQIA+ aktivisti ve profesyonel futbolcu Megan Rapinoe’yu reklamlarına dahil ettiler. Marka, kadın hakları gibi toplumsal hassasiyet içeren konuları satış stratejisi olarak kullanmakta. Biliyoruz ki kadınların güçlenmesi isteniyorsa, önce hakları verilmeli. Victoria’s Secret de samimiyse kadın işçilere haklarını vererek başlayabilir.
Brilliant Alliance işçileriyle dayanışma içinde Victoria’s Secret’ı işçilerin hakkını ödemeye çağırıyoruz.
Bu kampanya’yı twitt atmak için tıklayın
İmza kampanyasına katılın