Temiz Giysi Kampanyası Rana Plaza Kurbanları için Mango’nun önünde eylem yaptı

Temiz Giysi Kampanyası aktivistleri 12 Eylül günü Cenevre’de Rana Plaza kurbanlarına ödenecek tazminatların tartışalacağı toplantıdan bir gün önce  Mango’nun İstiklal Caddesi üzerindeki mağazasının önünde bir araya geldi. Hevi LGBT, Ayak Takımı, ÖDP, Punto Deri işçileri ve Deri-İş gibi çeşitli çevre ve gruplardan bireylerin desteğini alan aktivistler, mağazanın önünde Temiz Giysi Kampanyası pankartı açarak Mango’yu Rana Plaza’da hayatını kaybeden Bangladeşli işçiler konusunda sorumlu davranmaya davet etti. “Mango işçinin parasını öde” “Paçoz Mango, Rezil Mango, Kirli Mango”, işçifobik Mango, transfobik Mango, homofobik Mango”  “Mango yetimin hakkını ver” şeklinde sloganlar atan aktivistler, bir basın açıklaması yaparak Mango, Benetton ve Walmart’a mal üretirken gerçekleşen dünyanın en büyük iş cinayetinin kurbanlarına  tazminatlarının bir an önce ödenmesini talep ettiler. “Bloody colors of Benetton” “Dikkat Yetim Hakkı!”,  “Kahrolsun bağzı giysiler” “Hayvan katili, emek düşmanı, homofobik Mango” “Ucuz emek pahalıya gelir” gibi pankartlar taşıyan aktivistler ayrıca Mango, işçinin beş kuruşuna muhtaç diyerek 5 kuruş topladılar. Ardından iki Temiz Giysi aktivisti topladıkları 5 kuruşlar ve daha evvel hazırladıkları mektubu mağaza müdürüne teslim etmek üzere mağazaya girdiler. Mango Mağazası müdürü Özlem Samur mektubu teslim alarak TGK aktivistlerinin istekleri doğrultusunda üst kademe yöneticilerine ileteceğini belirtti. Ancak Mango için toplanan yaklaşık bir avuç beş kuruşu teslim almak istemedi. Bunun üzerine Temiz Giysi Kampanyası aktivistleri “Mango işçinin beş kuruşuna muhtaç” yazılı bir pankartın üzerine konan 5 kuruşları fotoğrafını çekerek yöneticilerine iletmesini talep ettiler. Mango Mağaza müdürü bu fotoğrafları da yöneticilerine ileteceğini ifade etti. Toplanan beş kuruşlar mağazanın önüne bırakıldı. “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” Sloganı ile basın açıklaması sona erdi. Eylem sırasında İstiklal Caddesi’nden geçenler hem slogan önerileri hem de slogan atarak eyleme aktif katılım gösterdi. Aktivistler basın açıklamasının sona ermesinin ardından yıllardır İstiklal Caddesi ile Mis Sokak’ın kesiştiği köşede yer alan ancak şimdi boşaltılmış bulunan eski Benetton mağazasının önüne gelerek duvarlarına spreylerle Benetton’un ve Mango’nun Rana Plaza kurbanlarının tazminatlarını ödemesini talep eden sloganlar yazdı ve bildiri dağıttı.

 

Ne olmuştu?

24 Nisan 2013 Çarşamba günü, Bangladeş’te birçok hazır giyim fabrikasının bulunduğu RanaPlaza içinde çalışanların üzerinde çöktü ve 1133 işçi hayatını kaybetti. Binlerce işçi yıkıntıların altında kalarak sakat kaldı. Geride kalan çocukların ve yaralananların acıları gün geçtikçe çoğalmaya devam ediyor. Çünkü kirasını ödeyemedikleri evlerinden kovuluyor ve çalışamadıkları için yiyecek ekmek bulamıyorlar.

 

Bu önlenebilir felaketin ardından Temiz Giysi Kampanyası, Uluslararası Sendikalar ve Bangladeşli sendikalar öncülüğünde hazırlanan “Bangladeş Yangın ve Bina Protokolü”nü 70’ten fazla marka imzaladı. Bundan sonrası için önlem almakla beraber bundan önceki sorumluluklarını da kabul ettiler. Bu markalar ve diğer bileşenler 12 Eylül’de, Cenevre’de acıları sarmak için ödemeleri gereken tazminatlar konusunda bir toplantı yapacaklar. Mango ve Benetton bu toplantıya katılım konusunda herhangi bir girişimde bulunmamış durumda.

Yorum Yap