SF Leather’da İşçi Kıyımı

İzmir, Ege Serbest Bölgesi’nde kurulu SF Leather’ın işçileri fazla mesailerin yoğunluğu, düşük ücretler ve işyerindeki kötü uygulamalar nedeniyle örgütlenmeye başladı. Örgütlenmeden haberdar olan işveren, 14 işçiyi sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten attı. Sendikaya üye olan çoğu işçi ise baskı ve tehdit karşısında sendika üyeliğinden istifa etmek zorunda bırakıldı. İşçiler içeride çeşitli sindirme taktiklerine maruz kaldılar. SF Leather yönetimi işyerinde bir toplantı yaparak işçilere; sendikaya asla izin verilmeyeceğini, sendika olursa işyerini kapatacaklarını, sendikalı işçilerle yollarını ayıracaklarını söyleyip sendika hakkında anti propaganda yaptı.
SF Leather’da yaklaşık 200 işçi çalışıyor ve üretimin neredeyse tamamı lüks İngiliz markası Mulberry için yapılıyor. Bu nedenle işçiler Mulberry’e seslenerek, markaya işçi haklarına saygı duymayı taahhüt eden Küresel Satınalma İlkeleri’ne (Global Sourcing Principles) uyması, sendika hakkına saygı duyması ve atılan işçilerin geri alınması için gerekenleri yapması konusunda çağrıda bulundular. Ancak Mulberry şu ana kadar işçilerin çağrısı karşısında hiçbir adım atmadı. Mulberry sadece “soruşturuyoruz” diyerek kamuoyunu oyalıyor ve kendi ilkeleri doğrultusunda hiçbir adım atmıyor.
Bu süreçte SF Leather da işçilerin demokratik gösteri hakkını engellemeye çalıştı. İşçilerin üzerinde “Mulberry! Atılan işçileri geri al, sendika hakkına saygı göster” yazılı pankartına mahkeme kararıyla el konuldu. Ayrıca işçilerin eylemleri ile ilgili internet sitelerinde yayınlanan haberlere erişim yasağı getirildi. SF Leather’ın markayla imzaladığı ticari anlaşmaları bozmaya çalışma ve bu amaçla SF Leather’ı zarara uğrattıkları iddiasıyla markalara çağrıda bulunan işçilere ve sendikaya toplam 600.000 TL (220.000 USD) tazminat istemiyle dava açtı. Mahkeme işçilerin eylemde kullandığı pankartın iadesini ise reddetti.
İşten çıkarılan ve işe geri iade davası açan işçilerin, Ege Serbest Bölge girişinde gerçekleştirdikleri eylemlerin süresi 120 günü aştı. Biz de bu davaların sonucunu beklemeden, Mulberry‘inin sorumluluğunu yerine getirmesini talep ediyoruz.
İşçilerin taleplerini yineleyerek çözüm için adım atılması çağrısına Temiz Giysi Kampanyası, IndustriALL ve LabourStart’ın yanı sıra birçok sivil toplum örgütü ve sendika da katıldı. Ancak Mulberry’nin hiçbir adım atmaması üzerine LabourStart ve IndustriALL bir imza kampanyası başlattı.
Temiz Giysi Kampanyası olarak bu imza kampanyasını destekliyoruz. Bundan sonraki süreçte de Sf Leather bütün işçileri işe geri kabul edip sendikal haklarını tanıyana kadar, diğer ülkelerdeki tüm partnerlerimizle birlikte kampanyayı sürdüreceğiz.