Bangladeş Çok mu Uzak?

Hayır! Sandığınızdan daha yakın… Size giydiğiniz gömlek, pantolon, tişört kadar  yakın… Evdeyseniz gardrobunuza kadar uzanalım. Yahut bugün giydiklerinize farklı bir gözle bakıp, etiketlerini gözden geçirelim. Orada “Made in Bangladesh” yazıyor mu?

Giydiğiniz tişört, pantolon ya da en sevdiğiniz gömleğin üzerinde sizin şu ana kadar farketmediğiniz kan lekeleri olabilir. Bu giysiler aylık 38 dolara çalışan insanların bedenlerinin yanmış kokusunu taşıyor olabilir.

Geçtiğimiz hafta 24 Ekim günü, Rana Plaza felaketi altıncı ayını doldurdu. Bu önlenebilir felakette yaralananlar ve hayatını kaybedenlerin yakınları hala hak ettikleri tazminatlar ödenmeksizin evsizlik ve açlık tehlikesi ile kışı bekliyorlar.

24 Nisan 2013’te, başkent Dakka’da 8 katlı bir bina olan ve içinde pek çok hazır giyim atölyesi bulunan Rana Plaza çöktü. Bugüne dek gerçekleşen tarihin bu en büyük iş kazasında, şu ana kadar 1132 işçi can verdi. Rana Plaza’nın çöküşünden tam olarak beş ay önce Tazreen adlı fabrikada bir yangın çıkmış; 112 işçi yanarak can vermiş ve 125 işçi de yaralanmıştı. Bu yangının ardından yerel ve uluslararası sendikalar, Temiz Giysi Kampanyası’nın da içerisinde olduğu organizasyonlarla beraber “Bangladeş Bina ve Yangın Güvenliği Anlaşması” (BBYGA) hazırladılar. İki firma dışında bu çağrıya olumlu yanıt veren olmadı. Uluslararası markaların bu sorumluluğu almaları için Rana Plaza’nın çökmesi ve 1132 işçinin ölmesi gerekti. Rana Plaza felaketinin ardından 100’ü aşkın uluslararası marka, milyonları aşan bir online kampanyanın da etkisiyle BBYG Anlaşması’nı imzaladı.

Şimdi bu anlaşmayı imzalama sırası Türkiyeli markalarda… Türkiyeli firmalar Bangladeş’in 20 milyar dolarlık hazır giyim ihracatının 600 milyon dolarlık kısmını gerçekleştiriyorlar. Temiz Giysi Kampanyası Türkiye olarak De Facto, Colins, Seven Hill, Mavi, Collezione, Batik, Little Big markalarına birer mektup gönderdik ve durumun aciliyetini anlatarak kendilerinden bu anlaşmaya imza atmalarını istedik. Ancak hiçbiri herhangi bir yanıt vermedi. O yüzden artık sizin yardımınızı istiyoruz. Bangladeş’te açlık, yoksulluk ve evsizlik tehlikesi içinde kışı bekleyen ve sesleri duyulmayan işçilerin sesi olmanızı istiyoruz.

Gardrobunuza gidip De Facto, Colins, Seven Hill, Mavi, Collezione, Batik, Little Big markalı ve Made in Bangladesh etiketli ürünlerin fotoğraflarını bize yollayın. Böylelikle dolabımızdaki bu ürünleri kimlerin, hangi şartlar altında ürettiğini bildiğimizi markalara gösterelim. Böylelikle markalar, mallarını üreten işçilerin güven ve sağlığı için tedbir almaları gerektiğini anlayacaklar.

https://www.facebook.com/TemizGiysiKampanyasi?ref=ts&fref=ts

https://twitter.com/cccturkey

Tabii ki kimse bu fotoğrafları yahut görüşlerinizi markaların sosyal medyadaki twitter ve facebook hesaplarında paylaşmanıza engel olamaz : )

@defactosocial @colins @SevenhillOnli1 @mavi @collezione @batikmoda @LTBjeans

Görüş ve fotoğraflarınızı paylaşıp markalara #BangladesAnlasmasiniİmzala, işçilerinin hayatını güvenceye al! Diyebilirsiniz.
Sizin en fazla beş dakikanızı alacak bu katkılar, belki de yüzlerce işçinin hayatını kurtaracak sonuçlara yol açabilir.
Paranın satın alamayacağı ve bizi insan yapan o duyguyla/dayanışmayla yarattığımız gücü, sorumluluklarını unutanlara gösterelim.
Temiz Giysi Kampanyası Türkiye