Günümüzden 160 yıl önce bugün, 8 Mart 1857 tarihinde New York’ta 129 kadın dokuma işçisi yakılarak katledildi. Hak ihlalleri ve sağlıksız çalışma koşullarının hala devam ettiği bugün, 8 Mart kayıplarımızı saygı ve sevgi ile anıyoruz.
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları için greve başladı. Polisin işçilere saldırması, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ve sonrasında çıkan yangında 129 kadın işçi hayatını kaybetti.
8 Mart, 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde gerçekleştirilen 2.Enternasyonel’in Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı’nda Clara Zetkin’in önerisi ile Dünya Kadınlar Günü ( Internationaler Frauentag/International Women’s Day) olarak kabul edildi.
8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılması, 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda gerçekleşti; adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan 8 Mart, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen çeşitli gösterilerle daha güçlü bir şekilde gündeme geldi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.
Türkiye’de 8 Mart
Türkiye’de ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılmaya başlanan 8 Mart, 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve kitlesel olarak anıldı; etkinlikler salonlardan alanlara taşındı.
12 Eylül 1980’de gerçekleştirilen darbe sonrasında dört yıl süreyle 8 Mart etkinliklerinin düzenlenmesine izin verilmezken, 1984 yılından bugüne kimi zaman yasaklanmasına rağmen kadın ve işçi örgütleri “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” anma etkinliklerini düzenliyor.