Türkiyeli tekstil firmaları Bangladeş Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşmasını imzalamalıdır

Basın Açıklaması

Türkiyeli tekstil firmalarını Bangladeş’te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşmasına imza atmaya çağırıyoruz

Bangladeş işçilerin düşük ücretlerle, sendikasız, her türlü güvenceden yoksun ve işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerinden uzak bir biçimde çalıştırıldıkları bir ülke. Daha düşük maliyetlerle üretim yapmak isteyen ve aralarında LC Waikiki, Defacto, Seven Hill, Rodi Jeans, Batik, Colin’s ve Collezione’nun da bulunduğu Türkiyeli tekstil şirketlerinin bir kısmı da üretim için bu ülkeyi seçmiş bulunuyor.

Bangladeş’te insanlık dışı koşullar altında çalışan işçiler birbiri ardına yaşanan yangınlar ile yaşamlarını yitiriyorlar. Daha çok kazanma arzusunun, sınırsız kâr hırsının bedelini işçiler hayatlarıyla ödüyorlar. En son 24 Nisan 2013 günü Bangladeş’te yaşanan yangın sonucunda 1127 işçi yaşamını yitirdi. İşçilerin toplu biçimde yaşamını yitirmesi üzerine Küresel Sanayi İşçileri Federasyonu (IndustriALL) ile 250 civarında işçi hakları savunucusu örgüt ve sendika bir kampanya başlatarak işçilerin güvenli ortamda çalışmalarını sağlayacak bir anlaşmaya şirketleri imza atmaya çağırdı. Pek çok uluslararası marka ve şirket Bangladeş’te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşmasına imza attı.

İşçilerin can güvenliği tehlikesi yaşamadan çalışabilmesi için gerekli önlemlerin alınacağı taahhüdünü içeren anlaşma metnini Bangladeş’te üretim yapan Türkiyeli tekstil markaları ve şirketleri imzalamaktan imtina ediyor. Böyle bir anlaşma yokmuş gibi davranıyorlar. Bu duyarsız ve kayıtsız tutumun yeni iş cinayetlerine davetiye çıkarmak anlamına geldiği çok açık. Biz sendikal Güç Birliği Platformu’nu oluşturan sendikalar olarak, uluslararası Temiz Giysi Kampanyasını destekliyor, LC Waikiki, Defacto, Seven Hill, Rodi Jeans,Batik, Colin’s ve Collezione’nu Bangladeş Bangladeş’te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşmasına imza atmaya çağırıyoruz.

Bila Çetintaş
Kristal-İş Genel başkanı SGBP Dönem Sözcüsü

Yorum Yap