Benetton ve Diğer Markalar Rana Plaza Felaketini “ucuza getirmeye” Çalışıyor!

Yaklaşık bir yıl önce, 24 Nisan 2013’de son 30 yılın en büyük iş kazası Bangladeş’te yaşandı. Rana Plaza çöktü. Rana Plaza’da  dünyaca ünlü markalara üretim yapan tekstil atölyeleri vardı. Bu kazada 1138 işçi hayatını kaybetti. Binlercesi ömür boyu sürecek yaralarla kazayı atlattı. Binlerce çocuk, aile yakınlarını burada yitirdi. Bu insanlar şu anda yoksullukla mücadele etmek zorundalar. Kazanın üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen Rana Plaza’da üretim yaptıran markaların çoğu  sorumluklarını yerine getirmiyor.  Hayatta kalanlara ve ölenlerin yakınlarına tazminat ödemeleri gerekiyor. Yaşamlarını devam ettirmeleri için bu tazminata ihtiyaçları var. Markalar, ürettikleri ürünleri ucuza getirmeye çalışıyorlar. Sorumlusu oldukları bu kazanın neticelerini de “ucuza getirme” derdindeler.

 

Ölen 1138 işçinin aileleri ve sağ kalan 2000 kişinin hayatını sürdürebilmesi, tedavi masrafları ve gelir kayıplarını karşılamak üzere 40 milyon ABD dolarına ihtiyaç var. Bu miktar ILO standartlarına uygun olarak hesaplanıyor. Rana Plaza’da üretim yaptıran 29 markanın yıllık karları 22 milyar doları geçiyor. Markalardan talep edilen miktar, yıllık karlarının %0.2’si (binde ikisi).Kazanın ardından Bangladeş’te, ILO tarafından yönetilen Bağışçı Güven Fonu kuruldu. Markaların 40 milyon doları bu fona yatırması gerekiyor. Şu ana kadar bu paranın yalnız üçte biri toplanmış durumda.

 

Benetton da bu markalardan biri. Kazadan sonra ilk yaptığı şey Rana Plaza’da üretimi olduğunu inkar etmek oldu. Daha sonra Benetton etiketli ürünler bina yıkıntıları içinde bulundu ve fotoğraflandı. Dünya çapında bir imza kampanyası başlatıldı ve bir milyon imza toplandı. Bunun üzerine Benetton, Bangladeş Bina Yangın ve Güvenliği Anlaşması’nı imzalamak ve sorumluluk almak zorunda kaldı. Benetton, verdiği sözü tutmadı. Üretim yaptırdığı yerlerin listesini doğru şekilde vermedi. Yani tedarik zincirini saklamaya çalıştı. Tazminatları ödemeye de yanaşmıyor. Benetton’un ödemesi gereken miktar beş milyon dolar. Kimi markalar Rana Plaza’da üretim yaptırmamalarına rağmen yedi milyon dolara yakın katkıda bulundular. Benetton, kazadan bizzat sorumlu olmasına rağmen sessizliğini koruyor. Adım atmaya yanaşmıyor. Bu yüzden, Rana Plaza kurbanlarıysa çaresizce yaşam mücadelesi veriyorlar.

 

Bangladeş’te yedi Türkiyeli marka da üretim yaptırıyor. TGK olarak, Bangladeş’te üretim yapan Türkiyeli markaları da anlaşmayı imzalamaya zorluyoruz. Bunlardan yalnızca iki tanesi Bangladeş anlaşmasını imzaladı.  DeFacto, Colins, Collezione, Batik ve Seven Hill’i bir kez daha bu vesileyle uyarıyoruz. Bangladeş anlaşmasını imzalayın!

http://www.change.org/tr/kampanyalar/kan-sıçramış-kıyafetler-giymek-istemiyoruz

 

Rana Plaza’nın yıl dönümünde Temiz Giysi Kampanyası Türkiye olarak Benetton’ı tekrar uyarıyoruz. Benetton, toplumsal sorumluluklarını yerine getiren bir marka olduğunu iddia ediyor. Eğer bu iddian doğruysa Rana Plaza kurbanlarına karşı tavrını değiştir! Bağış Güven Fonu’na beş milyon doları hemen yatır!